De ontwikkelingen in en rond China laten me niet los. Dat moge duidelijk zijn door de opmerkingen in mijn voorgaande Blog. China is als eerste geraakt door het Corona virus, maar laat nu ook als eerste haar mondiale invloed gelden. De industrie van China is vrijwel geheel weer op de been en de diensten komen er beslist achteraan. De Chinese staat heeft inmiddels meerdere armlastige landen in diverse regio’s geholpen (Afrika en Zuid-Amerika). Griekenland is een van de meest recente succesverhalen. Nadat Europa niet meer wilde helpen, keerde Griekenland zich tot China.
In ruil voor de haven van Piraeus zijn er enorme geldstromen op gang gekomen richting Griekenland. Is Italië de volgende? Volgen Spanje en Portugal dan ook maar? Kortom, dit kan wel eens de splijtzwam zijn voor Europa. Wat zou hier het effect van zijn op Nederland en haar ondernemers?
De hoogste tijd om uw bedrijf opnieuw uit te vinden!
Het is duidelijk dat het virus ondernemingen en het openbare leven rigoureus op z’n kop zet. Het laat ons nadenken over het algemene nut en welzijn van ons allen als ( diensten)samenleving. En over het feit dat we ons wel erg afhankelijk hebben gemaakt van de productie capaciteit en lagere lonen die China te bieden had. Het perspectief is, volgens het CPB, dat onze economie met meer dan 10% geraakt wordt. Hierdoor zal er een enorme werkloosheid ontstaan (naar verwachting 10%).
- Zaak dus voor ieder bedrijf om zichzelf opnieuw uit te vinden. Niet blijven doen wat je nu doet met als eindpunt: faillissement van uw onderneming.
- Zaak dus om te onderzoeken waar (echte) behoefte aan is. Geen tijdverdrijf of vrijetijdsbesteding! Iets wat echt waarde creëert, zinvol is en waar men jou voor wilt betalen.
Laten we direct economische afhankelijkheid van China en Amerika verminderen, door Reshoring te promoten. Daarnaast vergaande robotisering, informatisering, digitalisering en 3D printing inzetten om kwaliteit en prijs in verhouding te houden met de eisen en wensen van lokale markten.
Wat is reshoring?
Reshoring is het terughalen van bedrijfsactiviteiten uit het buitenland; het tegenovergestelde van offshoring. Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsvraagstukken, verbonden aan de universiteit van Tilburg) heeft dit fenomeen onderzocht. Dhr. Wilthagen bespeurt een ‘opwaartse trend’ als het gaat om reshoring. Het is hem opgevallen dat de belangstelling onder bedrijven groeit als het gaat om het terughalen van productie uit lagelonenlanden.
Tja, ik kan zijn bevindingen geheel onderschrijven vanuit de praktijk. Hierover heb ik u in 2018 al eens wat laten weten: ‘blik op de toekomst’. In deze blog onderschrijf ik de wake-up call van Dik Bijl. Zoals: Sociale innovatie en Entrepeneurship, robots in het MKB, zelfrijdend transport, 3D printen, Biotechnologie, Nano technologie, ondernemen zonder bank, multiculturele vraagstukken, etc.
Organisaties die overeind willen blijven en willen excelleren staan in deze dynamische & bewegende tijden voor grote uitdagingen. Zij mogen de nabije toekomst niet uit het oog verliezen. Opletten dus!
Dhr. Wilthagen schets in zijn publicatie in MT een aantal steekhoudende argumenten voor Reshoring die vooral tot hun recht komen bij vergaande automatisering en robotisering van de productieprocessen. Klik hier voor publicatie
Redenen om te beginnen met Reshoring
1. Kwaliteit
Kwaliteit is voor maakbedrijven een belangrijke reden om het uitbesteden van de productie naar het buitenland te heroverwegen. Niet alleen ligt de productiekwaliteit hier overall hoger. Ook is het monitoren van kwaliteit een stuk eenvoudiger als de productie dichtbij huis plaatsvindt.
2. Nabijheid is ook een voordeel bij snelle omloopsnelheden
De daadwerkelijke nabijheid is een voordeel bij snelle omloopsnelheden. Zo kiest een modeketen als Zara er bewust voor om zijn productie in Europa te houden; met collecties die om de drie weken wisselen, is productie in China nauwelijks een reële optie, tenzij je het wilt laten invliegen. (hoge kosten). Voor inkopers die volumes onder zich hebben liggen er echt wel mogelijkheden in productie dicht bij huis.
3. Technologische ontwikkelingen
De kosten uiteraard een belangrijke rol. Qua loonkosten wordt het gat met lagelonenlanden steeds kleiner, terwijl de arbeidsproductiviteit hier hoger ligt. Het loonvoordeel van uitbesteding slinkt dus snel. Door vergaande Purchase oplossingen, logistieke oplossingen, vergaande robotisering, digitalisering, informatisering en 3Dprinting zijn de verschillen voor u waarschijnlijk te reduceren
4. Technologische ontwikkelingen
Verder spelen er overwegingen op het gebied van transport- en energiekosten mee bij de beslissing om al dan niet te reshoren. De energiekosten liggen in het buitenland vaak hoger dan hier, terwijl de leveringszekerheid daar vaak onvoorspelbaarder is. In China kan de stroom soms zomaar wegvallen, met alle continuïteitsproblemen van dien.
Starten met ReShoring
Voordelen zijn er dus genoeg. Toch is Reshoring niet iets dat je zomaar even doet. Het is vaak het startsein voor intensieve productinnovatie en loopt parallel aan technologische, sociale en organisatorische vernieuwing. Duurzaamheid van organisaties start bij de professionalisering van inkoop en productontwikkeling. Robots en automatisering kunnen veel werk uit handen nemen, maar een service en/of reparatieafdeling vergt toch nog veel mensenhanden. Je krijgt als ondernemer te maken met tal van dit soort grote en kleine beslissingen (van wens naar structuur, strategie en executie).
Onze tip: onderzoek nu eerst of deze denkwijze u past. Graag onderzoek ik met u hoe wij u kunnen helpen. Desgewenst in samenwerking met de UV Tilburg.
Business Development
Maximum is de laatste jaren succesvol door het innovatief vermogen van ondernemingen en instellingen daadkrachtig te ondersteunen. In een vroeg stadium onderzoeken we het (vernieuwde) DNA en de kerncompetenties van de onderneming en ondernemer. We onderzoeken de klant, de marktwensen en kansen om vervolgens nieuwe/vernieuwde business cases en verdienmodellen tot nieuwe geldstromen te verheffen. Desgewenst vormen we een multidisciplinair projectteam om ambities buiten het bedrijf te ontwikkelen tot winstgevende omzet/afzet. Het MT wordt dus niet belast. Pas als resultaten tastbaar zijn, presteren we de businesscases aan het MT.
U wilt ook werken aan uw broodnodige innovaties?
Onze bedrijfsadviseurs staan u graag bij met raad en daad; nemen het ‘gedoe’ bij u weg. Niet alleen als sparringpartners, maar ook als ondernemers die zelf ‘de handen uit de mouwen willen steken’. Het uiteindelijke doel: van uw onderneming weer een gezond en winstgevend bedrijf te maken.
Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Om precies te weten hoe dit in zijn werk gaat neem je contact op voor een vrijblijvend en vertrouwelijk gesprek.